FAQ

Skal jeg henvises af min læge for at få en offentlig øjenlågsoperation?

Det er ikke nødvendigt at blive henvist af din læge for at få vurderet dine øjenlåg. Der er fri tilgang til at kontakte en øjenlæge direkte uden en henvisning.

Kan jeg blive opereret i offentligt regi eller skal jeg selv betale?

I klinikken er der aftale med sygesikringen hvorfor der tilbydes både operationer i offentligt regi og private operationer.

I 2012 udkom “Faglige Visitationslinjer” hvor det blev defineret hvilke offentlige kriterier der giver ret til at få øjenlågsoperation udført i offentligt regi. Kriterierne er blevet strammet væsentligt op - men du vil naturligvis få en saglig vurdering af dine muligheder ved forundersøgelsen.

Skal jeg vælge en plastikkirurg istedet for en øjenlæge?

Plastikkirurger er uddannede til at udføre operationer mange steder i kroppen - herunder øjnenes omgivelser - dette giver plastikkirurger en meget bred kirurgisk erfaring mange steder i kroppen.

Øjenlågskirurger/øjenlæger er specialuddannede i at udføre operationer kun i øjenlågene - herunder mange forskellige typer af indgreb i øjenlåg samt omgivelser. Dette område er således øjenlægernes niche, og de har en stor grad af specialviden om dette område, der er væsentligt større end plastikkirurgers.

Det er indlysende, at en øjenlågskirurg som regelmæssigt udfører mange øjenlågsoperationer behersker en vis ekspertise på området, som adskiller sig fra en kirurg, som kun opererer øjenlåg lejlighedsvist.

Hvorfor bliver huden på øjenlågene slap?

Mange faktorer spiller ind i graden af slaphed og poser. Sollys, tobaksrøg, blink, gnidning samt aldring (her spiller arv en betydelig rolle) medfører forringet hudkvalitet samt svækkelse af hudens nedbinding - dette leder efterhånden til slaphed og poser.

Hvornår er det bedst at få opereret øjenlågene?

Det afhænger langt hen af vejen af dine ønsker. Øjenlågshuden er tynd og har en formidabel ophelingsevne. Selv i en ung alder kan man have et ønske om at få et mere frisk udseende og man kan opnå en mangeårig glæde i stedet for at vente.

Hvor lang tid holder resultatet?

Resultatet af øjenlågsoperation meget langvarigt (mindst 10 år) hvis man plejer sin hud (beskytter den mod sol og undgår rygning). Der er dog individuelle faktorer såsom arv og lignende som kan påvirke varigheden af resultatet.

Hvor lang tid tager en øjenlågsoperation?

Operationerne er individuelle men typsik varer en operation af øvre øjenlåg ca. 40 min og af nedre øjenlåg ca. 60 min.

Hvilken form for bedøvelse benyttes?

Øjenlågsoperationerne foretages i lokalbedøvelse. Således kan indgrebet udføres ambulant og med en betydelig reduceret risiko.

Er der meget smerte efter operationen?

Der vil efter operationen kun være let ømhed som kan klares med Panodil og/eller Ibumetin hvis det overhovedet behøves.

Hvor præcist er operationsresultatet?

Det vil blive endeligt afklaret ved forundersøgelsen idet mange individuelle faktorer spiller en rolle.

Generelt kan man sige at effekten af øvre øjenlågsoperation oftest vil være større end en nedre øjenlågsoperation idet tyngdekraften i nogen grad begrænser hvor meget man kan opnå ved en nedre øjenlågsoperation uden at risikere bivirkninger efter operationen.

Vi vil kun udføre operationer der giver dig et kosmetisk mærkbart resultat og samtidig giver dig og dine øjne maksimal sikkerhed.

Benyttes der laser til operationen?

Operationen foregår i lokalbedøvelse med en skalpel og saks idet operation med laser brænder vævet mere end nødvendigt og ikke har vist sig at give bedre resultater.

Kan udposende fedtvæv i øjenlågene fjernes?

JA! Fedtvævet omkring øjnene kan fjernes ved indgrebet.

Hvor lang tid er man hævet?

Hævelsen er mest udtalt 24-48 timer efter operationen. Herefter aftager den gradvist over ca 1 uge.

Hvordan skal jeg pleje øjenlågene efter operation?

I ugen efter operationen frem til stingene fjernes skal man anvende en antibiotisk øjensalve (kloramfenikol). Salven fungerer som en beskyttende hinde af såret og den tilfører fugt.

Kulde med frosne ærter i et rent viskestykke eller med en kølemaske kan reducere hævelsens omfang og ømheden i et vist omfang.

Man må gerne forsigtigt vaske øjenlågene den første uge - men der skal blot duppes, ikke gnides.

Er det farligt at få en øjenlågsoperation?

Øjenlågsoperation i de rette hænder er en MEGET sikker procedure. Komplikationer er MEGET sjældne. De mest velkendte er:

  • Infektion - Viser sig ved tiltagende rødme, varme, ømhed og hævelse nogle dage efter operationen. Kan klares med en tablet kur
  • Ardannelse - øjenlågshuden har en formidabel ophelingsevne og derfor er evt ardannelse meget sjældent noget man ser i betydende grad
  • Blødning - let siven fra cikatricen kan forekomme - i så fald kan det stoppes med let kompression evt med noget koldt der trækker karrene sammen
  • Overkorrektion - overkorrektion er meget sjælden men problematisk, det er derfor man skal vælge en erfaren kirurg
  • Underkorrektion - ses sjældent, i så fald kan det være nødvendigt at fjerne lidt mere hud for fuld tilfredshed

Hvor lang skal man have fri fra arbejde?

Fysisk træning og hårdt fysisk arbejde må først udføres 1 uge efter indgrebet. Almindeligt arbejde ved skærm eller med let fysisk aktivitet kan udføres et par dage efter operationen. Misfarvning er normalt synligt i 1-2 uger efter operationen.

Hvornår må man dyrke sport?

Generelt først ca. 1 uge efter at trådene er blevet fjernet (gerne 8-10 dage efter operation). At cykle og gå er tilladt.

Hvornår må man bruge make-up igen?

Ca. 2 uger efter indgrebet.

Hvor synlige er arrene?

Ved operation af øvre øjenlåg placeres arret svarende til "globe linjen" som er den naturlige fold/linje i øjenlåget - denne er ikke synlig når øjnene er åbne.

Ved operation af nedre øjenlåg placeres arret under øjenlågskanten. Dette kan give en fin linje (ligner en fin rynke) under øjenlågskanten, som sjældent er iøjnefaldende. Ophelingen tager nogle måneder.

Bliver mænd også opereret?

Ja – mange mænd opereres for både tunge øvre øjenlåg og slappe nedre øjenlåg med ”poser”.

Kan operation af nedre øjenlåg fjerne mine mørke rande?

I nogle tilfælde. Oftest skyldes randene en sækning af den tynde hud under øjet i området der kaldes "tear trough". Hudens pigmentering kan samle sig i dette område og give en mørk fremtoning. I andre tilfælde skyldes mørkfarvningen at ringmusklen omkring øjnene synes igennem huden, som bliver tyndere med alderen og dermed mere gennemsigtig. Ved operation af nedre øjenlåg strækkes huden i området og det kan således reducere den mørke fremtoning. Ofte vil en injektion med non-permanent filler (eksempelvis Restylane) efter operationen være en yderligere hjælp.

Kan man opereres før/efter øjenlaser eller linseoperation/grå stær operation?

Ja! Timingen skal dog være acceptabel, hvilket kan aftales ved forundersøgelse.

Er tendens til ”tørre øjne” en forhindring for øjenlågsoperation?

Nej. Operation er fortsat en mulighed trods tørre øjne. I nogle tilfælde vil det være nødvendigt at være lidt mere konservativ i tilgangen - men det vil blive vurderet ved forundersøgelsen.

Må jeg køre hjem efter operation?

Vi anbefaler at du ikke selv kører bil hjem efter operationen. Du må gerne tage offentligt transport/taxa.

Skal jeg købe noget medicin eller salve før operatioen?

Vi vil bede dig hente kloramfenikol salve som skal påføres arret morgen og aften i ugen efter operationen indtil stingene fjernes. Vi kan i klinikken tilbyde beroligende tablet før operation hvis det skulle ønskes.

Kan man få opereret både øvre og nedre øjenlåg samtidigt?

Ja, men vi anbefaler normalt at tage det i 2 tempi med nogle mdrs mellemrum således indgrebet ikke bliver for overvældende.